Geschiedenis van staal en glas

Vloerverwarming
24 april 2018

Geschiedenis van staal en glas

Stukje geschiedenis

(doet het goed op feestjes)
In de afgelopen vijf jaar heeft het gebruik van staal en glas een enorme vlucht genomen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het gebruik van hout, beton en glas in het interieur in opmars is gekomen. Met name het gebruik van beton voor vloeren en werkbladen heeft de 'industriële look' zijn intreden gedaan. Het gebruik van staal en glas in kozijnen en deuren stamt uit de jaren '20 van de vorige eeuw. In deze periode ontstond 'Het Nieuwe Bouwen'.


Het Nieuwe Bouwen

Het Nieuwe Bouwen is een verzamelnaam voor verschillende bouwstijlen en radicale vernieuwingen in de architectuur in de periode van 1915 tot circa 1960. De term wordt gebruikt voor de moderne architectuur die zich in deze periode in Duitsland, Nederland en Frankrijk tot een belangrijke stroming ontwikkelde. Kenmerken van 'het nieuwe bouwen' zijn; functionaliteit, het ontbreken van versieringen maar ook transparantie, ruimte, licht en lucht. Dit werd mede bereikt door het gebruik van moderne materialen en constructiemethoden. Symmetrie en herhaling zorgde voor een evenwichtige verhouding van ongelijke delen. Tot de grondleggers in Nederland behoren onder andere; Willem Dudok, Gerrit Rietveld, Jan Wils maar ook Leendert van der Vlugt. Allen zijn tijdgenoten die, tot op de dag van vandaag, het straatbeeld mede hebben bepaald.

Willem Dudok

Architect en stedenbouwkundige, bekend van ondermeer het gemeentehuis van Hilversum en het hoofdgebouw van de Koninklijke Hoogovens in IJmuiden. Deze gebouw wordt gekenmerkt door strakke lijnen en het gebruik van staal, glas en baksteen.


Gerrit Rietveld

Architect en meubelontwerper Rietveld is bij het grote publiek bekend om zijn stoel. Minder bekend is hij om zijn architectuur. Een voorbeeld hiervan is het beeldenpaviljoen voor het park Sonsbeek te Arnhem. Het paviljoen is herbouwd in 1965 voor het Kröller-Müller Museum ( museum voor moderne kunst, gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe ) te Otterlo. Ook dit bouwwerk weerspiegeld de bouwstijl van die tijd. Symmetrie, licht en lucht. Dit word bereikt door het gebruik van beton, staal en glas. Net als zijn tijdgenoten nam Rietveld kennis van moderne ontwerpers als Berlage en Frank Lloyd Wright welke van invloed zijn geweest op zijn werk.


Jan Wils

Nederlands architect. Hoewel zijn naam de meesten mensen niets zegt, is zijn werk wel bij iedereen bekend. Zijn bekendste ontwerp is die van het Olympisch stadion te Amsterdam. De overeenkomst in bouwstijl, met de andere architecten, is het beste te zien in zijn ontwerp van het kantoorgebouw voor de Centrale Onderlinge Bedrijfsvereniging voor Ziekteverzekering te Den Haag. Voor de Zaankanters en Noord-Hollanders is dat het kantoorgebouw en de fabriek van N.V. Hollandsche Deurenfabriek C. Bruynzeel en Zonen te Zaandam. Ook wel bekend als het pand van Loods 5. Deze onderneming laat nu winkelpanden bouwen in dezelfde stijl als die in Zaandam en heeft deze bouwstijl overgenomen als huisstijl van haar winkelformule.


Leendert van der Vlugt

Mogelijk zijn meest karakteristieke ontwerpen zijn die van de Van Nellefabriek te Rotterdam maar ook het Feijenoord stadion en de karakteristiek PTT telefooncel welke helaas uit ons straatbeeld is verdwenen. Ook hierin staan grote raampartijen en open ruimtes centraal. Deze ontwerpen voldoen geheel aan het 'Nieuwe Bouwen'. Met recht zijn dit de Heren van Staal (en glas) waarmee ons bedrijf hun gedachtengoed eert.